De Weimarse Staande Hond

 
 

Het Weimaranerboek 
 


 

Op 27 oktober 2001 werd tijdens de CAC Clubmatch van de Vereniging de Weimarse Staande Hond de tweede druk van het boek DE WEIMARANER gepresenteerd. Dit Nederlandstalige boek bevat 624 pagina’s, is rijk geïllustreerd met afbeeldingen en zwart-wit- en kleurenfoto’s.

Na een introductie wordt de lezer terug in de tijd genomen, waarbij de verschillende theorieën over het ontstaan van dit edele ras kritisch worden beschouwd. Hiermee, alsmede met de ontwikkeling van het ras in het land van herkomst, zijn 73 pagina’s gevuld.  Er is een afzonderlijk hoofdstuk gewijd aan de Langhaar Weimaraner. Vervolgens komt de Weimaraner in Nederland aan bod. De eerste twee Weimaraners die in 1898 in het Nederlands Hondenstamboek werden opgenomen zijn Roland en Bella von Cleve. Nederland kijkt dus terug op een geschiedenis van de Weimaraner van meer dan 100 jaar.

Er wordt ruime aandacht geschonken aan de ontwikkeling van het ras in Nederland, waarbij een groot aantal - niet eerder gepubliceerde - foto’s zijn opgenomen.  In een afzonderlijk hoofdstuk wordt stil gestaan bij de geschiedenis van de Nederlandse en de Belgische rasvereniging. Het boek bevat de geheel bijgewerkte FCI standaard (in het Duits, Engels en Nederland) alsmede de rasstandaard van de Kennelclub (Engeland) en de American Kennel Club.

In de volgende hoofdstukken wordt aandacht geschonken aan de keuze van een pup, de opvoeding van de jonge Weimaraner en de gezondheid en zorg voor de Weimaraner. Ook nieuw ten opzichte van de eerste druk zijn hoofdstukken over de oudere Weimaraner, over het fokken met Weimaraners en alles wat er komt kijken bij het showen van Weimaraners.

De laatste drie omvangrijke hoofdstukken zijn geheel gewijd aan het werken met Weimaraners. Hoofdstuk 14 staat in het teken van de training en het volgen van cursussen met de Weimaraner. Het gaat dan niet alleen om jacht, maar ook om G&G, Obedience, Agility en dergelijke. In hoofdstuk 15 staan de Nederlandse veldwedstrijden centraal en hoofdstuk 16 bevat een uitvoerige beschrijving van het werken met de Weimaraner in Duitsland en Oostenrijk.

Het boek bevat een fors aantal bijlagen - grotendeels geïllustreerd - van (Nederlandse, Belgische en Internationale) kampioenen, honden met veldwerkkwalificaties, G&G titels, alle in Nederland gefokte nesten, alle HD uitslagen van Nederlandse Weimaraners, Clubwinnaars enz.

De prijs van DE WEIMARANER bedraagt voor leden van de Nederlandse Weimaraner Club  € 25,-- Voor niet-leden  € 29,55  excl. verzend- en verpakkkingskosten. Te bestellen via Clubartikelen